Aktuelno

Iftar na Kalemegdanu

Sinoć je na Kalemegdanu, preko puta Kule Nebojša organizovan iftar za 2000 postača. Ovakav događaj predstavlja tradiciju i već treću godinu za redom organizuje se u saradnji Islamske zajednice Srbije i istanbulske opštine Bajrampaša.

Iftaru su prisustvovali predstavnici muslimanskih zemalja, predstavniici verskih zajednica, predsednik opštine Stari grad, kao i muslimani Beograda.

Nakon proučenog ezana i večere, prisutnima su se obratili reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije - Sead ef. Nasufović, ambasador Republike Turske u Beogradu - Tanžu Bilgič, kao i predsednik opštine Bajrampaša - Atila Ajdiner.

Nakon što je poželeo dobrodošlicu prisutnima, predsednik opštine Bajrampaša, Atila Ajdiner skrenuo je pažnju na to da je sinoćnje dešavanje primer svima na Balkanu i u svetu i da se iz Beograda šalje poruka mira i saradnje.

“Večeras je Lejletul kadr, najveća noć za muslimane. Obraćam vam se sa mesta gde se spajaju Dunav i Sava, u Beogradu odakle šaljemo poruku da možemo i ovde da postimo i da možemo svi zajedno da sedimo za istom trpezom. Opština Bajrampaša je zadužena za spajenje, da budemo most koji će spojiti dve države a moja obaveza, kao predsednika opštine je da duhovno spojim ove dve države. Mi večeras u svet šaljemo poruku mira, prijateljstva i saradnje. Želja nam je da sa svim ljudima na svetu imamo isto prijateljsvo, saradnju, slogu i mir. Ovo je treća godina kako Karavan bereketa organizuje ovako divnu večeru u Beogradu, pa neka nam je sa bereketom, i vama i nama,” kazao je između ostalog Atila Ajdiner.

Na kraju večeri proučen je Mevludi šerif a druženje je završeno nakon dove koju je proučio muftija beogradski i vojni Mustafa ef. Jusufspahić.