Aktuelno

Poesta Komiteta za jednakost i nediskriminaciju

U Skupštinni Vojvodine održan je sastanak članova Potkomiteta za prava nacionalnih manjina i predstavnika institucija pokrajine, kao i saveta nacionalnih manjina. Među prisutnim gostima bili su i članovi našeg udruženja, Savez muslimana Amanet Srbija. Glavna tema sastanka bila je ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Potpredsednica Skupštine, Snežana Sedlar upoznala je sve prisutne sa specifičnostima pokrajine i navodi da je takva skupština posebno prepoznatljiva po zalaganju za ravnopravno korišćenje šest jezika na kojima se poslanici obraćaju na sednicama. Od nedavno postoji mogućnost da poslanici sav materijal koji koriste u radu dobiju na svom maternjem, manjinskom jeziku. Vojvodina svoje manjine štiti i dobrom komunikacijom sa svim matičnim državama svojih stanovnika, kao i dobrom mrežom institucija svake od manjina. Skupština u svom radu poseduje i posebne odbore koji se bave pravima nacionalnih manjina.

Pohvale za ovako održan sastanak stigle su i od potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalja Njilaša.

Na skupštini predstavljeni su normativi koji garantuju zaštitu svih prava nacionalnih manjina u Vojvodini.

Predstavnica Federalne unije nacionalnih manjina, Renata Trišler predstavila je Inicijativu sigurnosnog paketa za nacionalne manjine, peticiju koja ima za cilj da obezbedi bolju budućnost nacionalnih manjina u Evropi. Cilj peticije nije da ugrozi bilo koga u Evropi, već da je učini raznolikom kada su u pitanju jezici i kultura.

Sastanku potkomiteta za prava nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kojem je predsedavala poslanica Elvira Kovač, pored predstavnika našeg udruženja, prisustvovali su i mnogi drugi predstavnici nacionalnih saveta i nacionalnih manjina. Svi prisutni imali su priliku da iznesu svoje stavove, iskustva i ideje kako unaprediti status nacionalnih manjina i zajednica.

Zahvaljujemo se na prilici da na ovako važnom skupu predstavimo način i ciljeve rada naše organizacije.