Aktuelno

26 godina od otmice u Štrpcima

27. februara 1993. godine na pruzi Beograd – Bar voz koji po redovnim stajalištima nije trebao stajati u Štrpcima zaustavljen je na železničkoj stanici. Stajalište Štrpci pripada opštini Rudo. Voz je dočekala grupa vojnika iz Republike Srpske, predvođena Milanom Lukićem i iz voza su izveli 18 Muslimana i jednog Hrvata. Svi putnici odvedeni su u selo Prelovo gde su pretučeni i opljačkani, nakon toga kako optužnice navode vezani su žicom i odvedeni prema Višegradu gde su kasnije i ubijeni. Ubijeni putnici su većinom bili iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice, ni danas se ne zna šta je tačno urađeno sa njihovim posmrtnim ostacima i gde se oni nalaze. Među zrtvama bili su muškarci, najmlađi sa 16 godina i najstariji 59.

Neki dokazi ukazuju da je zločin predhodno bio isplaniran, svedoci su govorili o tome kako je kada se voz približavao granici sa Bosnom i Hercegovinom, kroz koju na kratko prolazi na svojoj redovnoj relaciji počelo legitimisanje i izdvajanje putnika Bošnjaka. O ovom zločinu se jako dugo ćutalo, kasnije, nakon izvršene istrage, saslušanja svedoka i prikupljanja dokaza optuženo je 15 osoba nekadašnjih pripadnika paravojne formacije “Osvetnici”, njih pet na teritorji Srbije i 10 na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Milan Lukić koji se sumnjiči da je bio jedan od glavnih aktera ovog zločina osuđen je od opštinskog suda u Beogradu na 20 godina zatvora zbog kidnapovanja i ubistva 16 civila u Sjeverni. U sudu u Hagu osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, ali mu za ovaj zločin nikada nije suđeno i ako je on bio taj koji je vodio jedinicu koja je izvršila otmicu i ubistvo.

U Prijepolju je 2009 otkriveno spomen obeležje žrtvama otmice. Na belom mermernom kamenu u obliku nišana ispisana je poruka:

“Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti.”

Izgradnju spomen kompleksa finansirala je Skupština opštine Prijepolje.

U Bijelom Polju, u februaru 2016. postavljen je spomenik u obliku muslimanskom nadgrobnog spomenika posvećen žrtvama Otmice u Štrpcima.

Danas, 26 godina nakon zločina porodice žrtava i dalje ne znaju gde se nalaze posmrtni ostaci njihovih najbližih koji su nastradali, u Štrpcima nema njihovih mezara, a pravda nije zadovoljena.