Aktuelno

Globalovizija alternativa Evrovizije

Izrael kao domaćin nadmetanja za pesmu Evrovizije ove nedelje prepun je posetilaca, kako bi skrenuli pažnju na okupaciju svoje zemlje Palestinci su organizovali takmičenje Globalovizija. Globalovizija održaće se u subotu, istog dana kada i finale Evrovizije. Aktivisti ovog događaja Globaloviziju opisuju kao cilj svoje zemlje da budu domaćini pozitivne alternative.

Organizatori ne očekuju da evropske televizije prenose događaj, ali biće emitovan online iz Dablina, Londona,Ramale i Haife.

Brajan Eno, uticajni britanski muzičar i producent učestvovaće u Palestinskom takmičenju. Cilj same manifestacije je organizacija događaja koji promoviše vrednosti Evrovizije, uključivost i raznolikost.

Više od 600.00 Izraelaca živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu. Jevrejska naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu.

„Izrael koristi umetnost i kulturu da zataška okupaciju“, rekla je Nadžvan Berekdar, jedna od organizatora. Želja Palestinaca jeste da se njihov glas čuje dalje od Globalovizije.

Madona, jedna od učesnica Evrovizije pozvana je da ne prisustvuje događaju i odbije učešće zbog ubistva novinara u Izraelu u toku protesta na granicama Gaze. Madona je odbacila pozive na bojkot i odlučila da ipak kruniše finale svojim nastupom.

Izraelska nevladina organizacija Prekinuti tišinu koja se protivi okupaciji postavila je u Izraelu bilbord s porukom:”Usudi se da sanjaš o slobodi”, aludirajući na ovogodišnji moto Evrovizije “Usudi se da sanjaš”.

Muzičari su svoj nastup izveli na ruševinama srušene ugrade u nedavnom izraelskom napadu. Emitovanje polufinala prekinuto je od strane hakerske grupe snimkom o lažnom raketnom napadu.