Aktuelno

Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena ili 8. mart svake godine se proslavlja i posvećen je ženama u celom svetu. Nastao je od borbe za ravnopravnost između žena i muškaraca i simbolizuje dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost između dva pola.

Prvi nacionalni dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. U avgustu iste godine organizovana je konferencija na tu temu na kojoj je Nemica Luiz Cic predložila organizovanje i obeležavanje zvaničnog dana žena. Kako bi predlog bio sproveden ideju je preuzela nemačka feministkinja Klara Cetkin. Prvo zvanično obeležavanje dana žena nastupilo je 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, praćeno i mnogim demonstracijama feministkinja širom Evrope.

Kao prihvaćen i precizno određen datum, dan žena obeležen je prvi put 1917. godine. U Ujedinjenim Nacijama je od 1975. godine počelo i službeno obeležavanje Međunarodnog dana žena. Simboli i poruke koje su obeležavale ovaj dan žena menjali su se vremenom, ali nešto što je sigurno jeste da se uvek može proslaviti darivanjem cveta dragoj ženskoj osobi.

Ovom prilikom svim pripadnicama ženskog pola želimo da čestitamo Međunarodni dan žena, provedite ga u miru, sreći, zdravlju sa dragim ljudima.