Aktuelno

Osuđujemo napad na Novom Zelandu

Ovom prilikom želimo da se kao udruženje muslimana Amanet Srbija izjasnimo i osudimo napad koji se desio za vreme džuma namaza u džamijama na Novom Zelandu. Kako mediji javljaju u napadu je poginulo 49 muslimana. Napad se desio u novozelandskom gradu Christchurchu, u džamiji Al-Noor u regiji Hagley Park i drugoj u regiji Linwood.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je da je napad vrlo očigledno dobro isplaniran, da pored 49 poginulih za sada ima i oko 20 povređenih. Takođe ističe da su među povređenim i poginulim najviše bili migrant i izbeglice.

Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad predstavlja se kao Australijski državljanin i izjavio je da je imao antimigrantske motive za napad. Pored njega uhapšeno je još četvoro ljudi koji se sumnjiče za učešže u napadu, među njima je i jedna žena. Na video zapisima vidi se muškarac koji sa puškom ulazi u džamiju i puca na vernike.

U znak podrške i saosećanja sa žrtvama nakon džuma-namaza u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Jerusalemu, klanjana je dženaza u odsustvu za žrtve terorističkih napada na dve džamije u gradu Christchurchu, na Novom Zelandu.

Mnoga ovakva ili slična dešavanja dovode do toga da se naš narod širom sveta oseća nesigurno i uplašeno, što mnoge od nas dovodi u razna iskušenja i strahove, a naše porodice postaju nezaštićene u strahu šta je sledeće.

Ovom prilikom kao Savez muslimana Amanet Srbija najstožije osuđujemo bilo kakvu vrstu terorizma, napada i ugrožavanje nečijeg života. Porodicama poginulih i povređenih kao i vlastima Novog Zelanda šaljemo podršku u nadi da će iskoreniti ekstremizam.