Aktuelno

U Novom Sadu osvanuo preteći grafit protiv muslimana

Kao udruženje muslimana Amanet Srbija najstrožije osuđujemo grafit koji je juče osvanuo u Novom Sadu i na taj način uznemirio sve građane, a najviše muslimane koji žive u ovom gradu.

Na zgradi vrtića „Različak“ u Ulici Narodnog fronta broj 45, u Novom Sadu osvanuo je užasan grafit koji je zgrozio sve muslimane. Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić najoštrije je osudio ovakve pretnje u kojima se otvoreno preti muslimanima koji žive na ovim prostorima.

“Želim da verujem da je ispisivanje grafita mržnje, čin pojedinaca. Po prvi put otvoreno iskazujem ozbiljnu zabrinutost, očigledno da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu, koji nesumnjivo postoje i deo su ovog društva.”

Novi Sad je grad tolerancije i ljubavi, mesto koje sve ljude prihvata i ne deli prema veri ili bilo kojoj razlici. Međuljudski odnosi u Novom Sadu su na prvom mestu prijateljski, bratski i komšijski, tako da je ovakvo delo iznenadilo i zgrozilo sve građane.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio ispisivanje grafita mržnje koji je osvanuo u naselju Liman.

“U Novom Sadu nema mesta za ekstremizam i apelujem na nadležne organe da preduzmu sve mere kako bi se takve pojave sprečile i pod hitno sankcionisale, ako do njih dođe. Budućnost je otvorena za ljude koji su za mir, stabilnost, napredak, razumevanje i saradnju. Takvi su Novosađani”, naglasio je Vučević.

Ovom prilikom kao Savez muslimana Amanet Srbija najstožije osuđujemo bilo kakvu vrstu nasilja ili poziva na isto. Zahvaljujemo se odboru Lige socijaldemokrata Vojvodine koji su preduzeli mere da grafit bude uklonjen. Nadamo se da se ništa slično nikada neće ponoviti i da će Novi Sad ostati grad ljubavi i tolerancije kakav je uvek bio.